Når krig og racehad skiller familien ad kan vi dog altid samles omkring et godt måltid mad.

Agendaen er tydelig: ‘The Case Against Adnan Syed’ forsøger at frifinde den morddømte Adnan Syed

Anmeldt af: Charlotte Philips

HBOs nye dokumentarserie fortæller om Hae Lee-mordsagen, der er præget af tvivlsomme vidner, et problematisk retssystem og en masse ubesvarede spørgsmål.

The Case Against Adnan Syed’ er en dokumentarserie, der omhandler mordet på den 18-årige Woodlawn High School-elev Hae Min Lee, hvis lig blev fundet i Baltimore den 13 januar, 1999. Haes ekskæreste Adnan Syed blev, trods få beviser, efterfølgende dømt til livstid i fængsel for mordet på Hae, men mange mener, at han er uskyldig. Adnans største fortaler er advokaten Rabia Chaudry, som samtidig også har skrevet en bog om sagen og Adnans angivelige uskyld. Med Chaudry i spidsen forsøger et hold advokater og opdagere at gennemgå sagen på ny for at finde ud af, om Adnan faktisk myrderede Hae.

Mordet på Hae Min Lee fik oprindeligt international opmærksomhed i 2014, da podcasten ‘Serial’ behandlede sagen og såede tvivl om Adnans skyld. Værten Sarah Koenig mistænkte bl.a. en bekendt af Adnan, nemlig den mystiske Jay Wilds, hvis vidnesbyrd var med til at idømme Adnan mord af første grad og en livstidsdom. Dokumentar-instruktøren Amy Berg bag ‘The Case Against Adnan Syed’ har valgt at bygge videre på grundlaget fra ‘Serial’-podcasten.

Dokumentar-serien starter ud med at beskrive Haes og Adnans teenage-forelskelse qua Haes dagbogskriverier, som beretter om deres forholds positive, men også negative sider; såsom Adnans til tider besidderiske adfærd, der bl.a. ledte Hae til at afslutte forholdet. Synkront med oplæsningen af Haes dagbog følger fine, grafiske tegneserieindslag, der dog giver en noget romantiseret version af det unge pars forhold.

Som seer opdager man hurtigt, at dokumentaren har et bias, da Adnans familie, hans advokat Chaudry og ikke mindst Adnan selv via telefon-interviews får størstedelen af taletiden. Udover interviews med et par af Haes fjerne familiemedlemmer og et par tætte veninder er ‘The Case Against Adnan Syed’ desværre en ensidet dokumentar, der ser gennem fingre med mordofrets egne bekymringer vedrørende forholdet til Adnan udtrykt i uddragene fra hendes dagbog.

De to første afsnit af ‘The Case Against Adnan Syed’ formår at udnytte dokumentar-formatet rigtig fint, og inddragelsen af hjemmevideoer samt optagelser fra lokalområdet i Baltimore fanger fint essensen af samtidens sociokulturelle kontekst. Dokumentarens objektiv er at bevise, at Adnan er uskyldig, men denne subjektive sandhed i en sag, der lider under manglen på beviser for og imod Adnans skyld, er med til at undertrykke dokumentarens potentiale. Det bliver interessant at se, hvad de resterende afsnit bringer, trods Adnan for lidt over en uge siden fik afslag på sin appel om en ny retssag!

Traileren til ‘The Case Against Adnan Syed’ kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=OQaTa5eTxnk

Sæsonen har fire afsnit.

Afsnittene har en længde på ca. 60 min.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når krig og racehad skiller familien ad kan vi dog altid samles omkring et godt måltid mad.