'Iqbal og den indiske juvel' er god underholdning for hele familien

”Så blev KKK (=Ku Klux Klan) til grin …”

Anmeldt af: Susanne Schatz

Baggrundhistorien lyder næsten for absurd til at være sand, men ikke desto mindre er filmen baseret på Ron Stallworths bog om sin vej til at blive det første sorte medlem af KKK. 

Da Colorado Springs Police Department for første gang åbner dørene for ”alle”, griber afroamerikaneren Ron Stallworth chancen for at opfylde sit livsdrøm om at blive politibetjent. Men hans optagelse vækker en hvis modstand blandt kollegerne og racismen ”blomstrer”. Da han ser en annonce om KKK i avisen bliver han nysgerrig. Han vil efterforskere det nærmere og kontakter organisationen. Så længe det foregår via mail eller telefon kan han godt skjule sin ægte identitet, men det hele kræver også personlig kontakt. Så instruerer Ron sin kollega og ven Flip Zimmerman i at optræde som ”Ron”, for at komme endnu tættere på den inderste kreds.

Alt kører som smurt indtil …

Instruktøren Spike Lee, kendt for bl.a. ”Malcolm X”, beskæftiger sig i sine film med sociale og samfundspolitiske emner, men først og fremmest med racisme imod den afroamerikanske befolkning. Med BLACKkKLANSMAN berører han faktisk den værste form for racisme, som der findes i USA, nemlig Ku Klux Klan!

Filmen giver undervejs anledning til at grine, men egentlig er emnet så chokerende og rystende, at grinet ”bliver siddende i halsen”. Man ved jo godt, at der er kæmpe racismeproblemer i USA, men at se det så tydeligt, og hvor vidt hadet rækker er virkelig svært at holde ud. En kvindes udsagn – fremsagt med strålende øjne – at nu er tiden endelig kommet til ”at skyde negros”, er så paradoks, at jeg virkelig mangler ord!

Bortset fra Rons historie og hvordan politiarbejdet foregår får man også viden om, hvordan denne forfærdelige organisations struktur er opbygget og om hvad medlemmer bliver drevet af.

Den er en spændende og bevægende historie, men desværre delvis for udførligt beskrevet. Selvfølgelig bruges der også specielle replikker for at vise racisme, had, osv., alligevel er det sommetider lidt på grænsen til at være for meget. Men i det hele taget er BLACKkKLANSMAN en film, som jeg vil anbefale – hvis man er parat til at give slip på underholdning og kaste sig ind i dette meget alvorlige emne!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

'Iqbal og den indiske juvel' er god underholdning for hele familien