Papillon er en flot og underholdende international debut for Michael Noer

Maria Callas bringes til live i denne veludførte dokumentar

Anmeldt af: Cecilie Work Buhelt

Alle de, som er operaverdenen bekendt, må kende navnet Maria Callas. Både til de bekendte og til dem, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med navnet, da kan Tom Volfs udsøgte dokumentar introducere dig til navnebæreren: den verdensberømte, amerikanskfødte, græske operasangerinde.

Maria Callas dedikerede hele sit liv til operaens verden og blev for mange synonymet med opera. Som blot 13-årigede blev hun optaget på Nationalkonservatoriet i Grækenland, hvilket blev fødslen af stjernen og ikonet Maria Callas. Med hendes karismatiske stemme og dramaturgiske tangenter tilførte hun opera både liv og ynde – hvilket denne dokumentar ligeledes præsterer. Maria Callas bringes til live i denne veludførte dokumentar, hvor Marias enestående, poetiske beretninger alene fortæller historien.

Det er et yderst kløgtigt valg at lade fortidens optagelser og Marias egne ord være enefortæller, da det afføder troværdighed, forfører publikums indlevelseskraft og sætter empatien i flor. Dokumentaren belyser Marias liv og karriere kronologisk, men centraliserer også kampen mellem kvinden Maria og stjernen Callas. En kamp, som er nødvendig at få fortalt af Maria Callas selv:

There are two people in me. I would like to be Maria, but there is the Callas that I have to live up to. So I’m coping with both of them as much as I can.

Dokumentaren sætter også stort fokus på Marias ulykkelige forhold til Aristoteles Onassis, hvis kærlighedserklæringer vi får oplæst igennem filmen. Publikum får altså et utroligt, intimt indblik i Marias inderste følelser og ærlige tanker, hvilket bevidner en yderst selvreflekteret kvinde bag succesen.

Dokumentaren deler gavmildt ud af smukke arier udført af Callas, hvor publikum selv kan bevidne hendes unikke stemme og mærke hendes dramaturgiske evner. Efter hver arie efterlades publikum med en lyst til at klappe og komplimentere den kunst, vi netop var vidne til.

Maria by Callas må siges at være en yderst vellykket og fængende dokumentar, hvis æstetik fungerer som en tidsmaskine, der tager os tilbage i tiden gennem billedmateriale, gamle artikler, interviews, optagelser fra forestillinger og ikke mindst Marias personlige breve læst flot op af Joyce Di Donato. Det er tydeligt, at dokumentaren er skabt af folk, som har beundret og ladet sig fascinere af Maria Callas og de formår at føre samme beundring og fascination videre til publikum.

Det er lidt over 40 år siden at Maria forlod denne verden i 1977. Selvom hun ikke efterlod sig efterkommere, så efterlod hun et kunstnerisk ekko, som stadig lyder genklag i teatre verden over den dag i dag.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Papillon er en flot og underholdende international debut for Michael Noer